Felsefenin "Aşk"ı | Dr. Ufuk Yaltıraklı

Zaman zaman Logistanbul'da "felsefe" alanında gerçekleştirdiği söyleşilerini duyurduğumuz Dr. Ufuk Yaltıraklı, bu kez İstanbul-Kadıköy'de bizleri "Felsefenin 'Aşk'ı" üzerine bilgilendirecek. Daha önce "Aşkın Felsefesi"nde olduğu gibi, sunduğu bilgiler ışığında biz konuklarıyla "söyleşecek".

Söyleşi Zamanı: 11 Şubat Çarşamba 18:30.
Söyleşi Mekânı: Kadıköy Belediyesi - Tarih, Sanat, Edebiyat Kütüphanesi (Beşiktaş iskelesi karşısındaki eski belediye binası).

***
Kadıköy Belediyesi - Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi'nin "TESAK Akşamüstü Sohbetleri" başlığı altında (internetten) duyurusu yapılan bu söyleşinin "çerçevesi" üzerine birkaç söz:

Dr. Ufuk Yaltıraklı | Fotoğraf Kaynağı: TESAK Duyurusu
"Felsefe, aşk anlayışımızdaki boşlukları doldurup yaşadığımız ya da yaşayacak olduğumuz aşklara farklı renkler katabilir mi? Herkesi sorularıyla şaşırtan bilge Sokrates bile, aşkı yaşlı kadın Diatoma'dan öğrendiğini söylüyorsa, bizim de bu konuda öğreneceklerimiz var gibi görünüyor.  
Duyarlı ve estetik bir anlayışın insanın kendini oluşturma sürecindeki önemine değinmek, belki de aşkı başka bir tarafından yakalamamıza yardımcı olur. Gelin, felsefenin ve biraz da psikolojinin penceresinden bu duygu yoğunluğuna bakmaya çalışalım.
Felsefeci ve psikoterapist Dr. Ufuk Yaltıraklı ile gerçekleştireceğimiz Felsefe’nin “Aşk”ı” söyleşimize bekliyoruz..." (Kaynak: TESAK Duyurusu)

***

Bilindiği gibi, Yaltıraklı'nın "felsefi anlatılar" yolculuğu, Almanya'daki felfefesever dostlarıyla yıllar önce oluşturduğu, şimdiye dek birçok "felsefi etkinliğin" gerçekleştirildiği Berlin Felsefe Akşamları'yla başlamıştı.

Dr. Yaltıraklı | 18 Temmuz 2014 | Felsefenin Tadı - Kadıköy | Çekim: Orçun Baş
Felsefi kavram ve durumlara yönelik açımlamalarıyla "zihin özgürleştirici" bir görev üstlenmiş olan bu etkinliklerin aynıları ya da benzerleri sanıyorum zamanla İstanbul'a da taşınacak...


NOT (Felsefeseverlere Duyuru): Dr. Yaltıraklı, Kadıköy - Felsefe Durağı'ndaki söz konusu söyleşisinden önce, "Philosophy In ASSOS'ta Felsefe" adlı kuruluşun 6-7 Şubat arası düzenleyeceği "Pozitivizm Nedir? Ne Değildir?" başlıklı etkinliğine katılacak.
Örsan K. Öymen, Yaman Örs, Erdinç Sayan, Kerem Cankoçak, Cemil Güzey ve Samet Bağçe adlı katılımcıların da, "pozitivizm"e ilişkin kendi sunumlarıyla yer alacakları bu etkinlikte, Yaltıraklı, "Pozitivizmin Hermeneutik Sınırları"nı kurcalayıp, felsefenin ışığında pozitivizmin izini sürecek. Zamanla "anlambilim" adıyla felsefi bir disipline dönüşen Hermeneutik (yorumsama) yöntemini kullanarak, "pozitivizm"in içrek (ezoterik) anlamını ve gerçek (belki de bildiğimizden, sandığımızdan çok farklı olan) amacını, yapacağı "açımlama"larla konuklara sergileyecek -Tanrı Hermes, yardımcısı olsun diyelim; ne diyebilirizki başka!


Evet! Araştırmaları "olgular"a dayandıran, metafiziği reddeden, en güvenilir bilginin "deneyler" yoluyla elde edinilebileceğini savunan felsefe öğretisi "pozitivizm (olguculuk)", yine felsefenin, antik kent Assos'ta kurulu "otopsi masası"nda...

Yeryüzündeki insan (kul!) aklının -Assos'u da içeren- sonsuz maviliğe oturttuğu o "en yüce iyiler" de, yaratılıştan bu yana yaptıkları gibi, bu "otopsi"ye tanıklık edecekler elbette. En başta: "yüceler yücesi" Zeus! Sonra, Zeus'u, tatlı sesli liriyle (telli çalgı) büyüleyen, "akıl küpü" Hermes...

Bu etkinliğin sonunda, konukların ya da dinleyici/izleyicilerin şöyle diyeceklerine ben daha şimdiden eminim: "Anlıyorum, o halde varım!"
     
Pardon: Assos ya da bugünkü adıyla Behramkale mi nerde?
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Edremit Körfezi kıyısında: unutmayalım!

("Philosophy In Assos'ta Felsefe" - Pozitivizm Nedir? Ne Değildir? dinletisine katılmak isteyenler, daha fazla bilgi ve "kayıt için" www.philosophyinassos.org'a başvurabilirler.

İlgili Yazılar:

Share this post Paylaşın!

Bookmark and Share

0 Yorum:

Yorum Gönder